Kysymykseni reseptien tekijänoikeuksia. Viime vuonna suureen suosioon noussut Alexander ja Hanna Gullichsenin avokadopastan resepti on lähes sama kuin…

Kysytty
21.2.2013

Hei,

kysymykseni reseptien tekijänoikeuksia. Viime vuonna suureen suosioon noussut Alexander ja Hanna Gullichsenin avokadopastan resepti on lähes sama kuin kirjastosta löytämäni vuonna 2007 julkaistun Vivi-Annin keittiössä -kirjan, josta sivulta 50 löytyy resepti "Tagliatellea ja avokadoa". Ohje on lähes sama kuin avokadopastassa.

Saako reseptejä julkaista hyvän tarinan kera omissa nimissään vai pitäsikö alkuperä aina kertoa?

Vastaus

Vastattu
25.2.2013
Päivitetty
19.11.2018

Täytyy heti aluksi varoittaa, että me vastaajat emme ole laintulkinnan ammattilaisia, joten vastaus on laadittu vain maallikkotietämyksen perusteella. Varmempaa tietoa saat laintulkinnan ammattilaisilta.

Jos asiaa tarkastellaan tekijänoikeuslain näkökulmasta, pitää ensiksi tulkita, onko resepti teos eli tarpeeksi omaperäinen tuotos saadakseen lain suojaa. Vallitseva käsitys näyttää olevan, etteivät reseptit yleisesti ottaen ole niin omaperäisiä, että tekijänoikeuslaki suojaisi niitä. Esimerkiksi osoitteista http://www.minedu.fi/export/sites/default/OPM/Tekijaenoikeus/tekijaenoi… ja http://www.minedu.fi/export/sites/default/OPM/Tekijaenoikeus/tekijaenoi… löytyvissä tekijänoikeusneuvoston lausunnoissa on katsottu, ettei resepti nauti suojaa. Samaa sanoo tekijänoikeusasiantuntija Jukka Kemppinen osoitteessa http://kemppinen.blogspot.fi/2006/01/resepti-on-suojaton.html, joskin hän muistuttaa, että reseptikirja saattaa saada suojaa sellaisena yhteen kerättynä kokoelmana, vaikka yksittäinen resepti ei olisikaan suojattu.

Muutenkin tekijänoikeuslaki suojaa vain teoksia, ei ideoita itsessään. Resepti on kuvaus tietyn ruokalajin valmistamisesta. Joku muu ruokalajin valmistamisen osaava saattaisi kertoa tekemisen suunnilleen samalla tavalla, joten omaperäisyysvaatimus ei täyty. Voi toki olla, että joku hyvin kaunokirjallinen resepti saisikin lain suojaa, mutta se ei estä jotakuta toista kertomasta itse valmistusprosessia toisin sanoin. Usein reseptit myös tapaavat olla vanhempien reseptien paranneltuja muotoja. Täysin uusia ja mullistavia reseptejä syntynee aika harvoin.

Näin siis juridiikan näkökulmasta, mutta asian moraalinen puoli on toki toinen juttu. Toisen keksimän reseptin julkaiseminen omissa nimissään ei välttämättä ole hyvien tapojen mukaista ja joidenkin mielestä ehkä paheksuttavaakin. Toisaalta jos toisen reseptiä omasta mielestään parantelee ja julkaisee omissa nimissään, ei asia ehkä ole kaikkien mielestä niin paha juttu. Luultavasti aikaisempikin resepti perustuu jonkin aikaisempaan reseptiin tai ainakin joltakulta hankittuun käytännön tietoon.

Tekijänoikeuslaki löytyy kokonaisuudessaan Finlex-tietokannasta osoitteesta http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1961/19610404. Jos tekijänoikeuden tulkinta kiinnostaa laajemmin, voin suositella Pirkko-Liisa Haarmannin teosta ”Tekijänoikeus ja lähioikeudet” (3. uudistettu painos; Talentum, 2005).

29 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Kysymys reseptin eli ruoanvalmistusohjeen mahdollisesta teosluonteesta ja sen myötä tulevasta suojasta on mielenkiintoinen, joten sallittaneen pieni jatkokommentti.

Tekijänoikeus ei tosiaankaan suojaa ideoita, vaan idean esitystapaa. Uskoakseni resepti on lähtökohtaisesti idea, joka koostuu ainesosista ja valmistusprosessista. Näiden kirjaaminen julki ei ainakaan automaattisesti muuta ideaa itsenäiseksi kirjalliseksi teokseksi, vaikka lopputuote voi saada muunlaista oikeudellista suojaa feta-juuston tapaan.

Mutta yhtä selvää on, että myös kirjallisessa muodossa esitetty resepti voi täyttää itsenäisen teoksen ehdot olemalla ilmaisutavaltaan niin omaperäinen, ettei kukaan toinen olisi juuri samanlaista reseptiä kyennyt kirjoittamaan. Olennaista ei tällöin olisi ainesosien valikoima vaan kirjallinen ilmaisu (esim. tyyliin "Kepeällä kädellä / sormilla soreilla / kuppiin mittaa minttua / kevättuulen henkäyksen verrran vain").

Useimmat reseptit tuskin saisivat oikeudessa tekijänoikeuden suojaa senkään takia, että käytännössä lienee vaikea todistaa, kuka jonkin tietyn ohjeen on ensimmäisenä muistiin merkinnyt tai julkistanut. Pääosin reseptit ovat kuitenkin perinteen kierrätystä erilaisin poistoin ja lisäyksin.

Heikki Poroila 25.2.2013 klo 23.32

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.