Kuinka eduskuntaryhmien sisäinen istumajärjestys muodostuu? Istuvatko ryhmän kansanedustajat ikä-, palvelusvuori- vai aakkosjärjestyksessä? Arvotaanko…

Kysytty
23.4.2015

Kuinka eduskuntaryhmien sisäinen istumajärjestys muodostuu? Istuvatko ryhmän kansanedustajat ikä-, palvelusvuori- vai aakkosjärjestyksessä? Arvotaanko istumapaikat?

Vastaus

Vastattu
23.4.2015
Päivitetty
24.1.2019

Eduskuntaryhmät istuvat täysistuntosalissa ns. ranskalaisessa istumajärjestyksessä: vasemmistoryhmät puhemiehen vasemmalla ja oikeistoryhmät oikealla puolella. Poikkeus tähän on ruotsalainen eduskuntaryhmä, joka istuu salin oikeassa laidassa, koska tulkki on lähellä virkamiesaitiossa. Valtiopäiväkokemukseltaan vanhimmat edustajat istuvat yleensä eturiveissä ja nuorimmat takariveissä.

Istuntosalissa eduskuntaryhmien rajat päättää eduskunta vaalikauden alussa, puhemiesneuvoston esityksestä. Valmistelu tehdään virkamiestyönä yhteistyössä eduskuntaryhmien pääsihteereiden kanssa. Istumajärjestys rajojen sisällä on kunkin eduskuntaryhmän sisäinen asia. Usein puolueen ja ryhmän puheenjohtajat on sijoitettu valtiopäiväkokemuksen mukaisesta järjestyksestä poiketen.

Eduskunnan verkkosivustolle http://www.eduskunta.fi päivitetään istumajärjestys valtiopäivillä 2015 heti kun istumajärjestys on selvillä

27 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.