Asiakkaille ja ammattilaisille

seuraa
meitä
RSS
Facebook
Twitter
Google+
Vimeo
You Tube
Flickr

Etusivu > Kysy > HakuKysy kirjastonhoitajalta -kysymys

Kysymys

Takaisin
Mistä on saanut alkunsa sanonta "päin prinkkalaa"?

Vastattu 6.3.2008 16:12:34 (Viimeksi muokattu 6.3.2008 16:12:34)

Prinkkala-nimeä kantaa Turussa kaksikin historiallista rakennusta; Kakskerran saaressa sijaitseva kartano (ruotsiksi Brinkhall), sekä keskustassa sijaitseva Prinkkalan talo (Brinkalahuset), jonka parvekkeelta joulurauha vuosittain julistetaan.

Sanonta "päin prinkkalaa" (alkuaan "päin Prinkkalan muuria") on tiettävästi syntynyt 1820-luvulla, kun joku on ajanut vaununsa säpäleiksi lähtiessään Prinkkalan talossa järjestetyistä maaherran juhlista.

Lähde: Suomalainen paikannimikirja (Kotimaisten kielten tutkimuskeskus, 2007)

Star rating – 96 % (185 kpl)

Oliko tiedosta hyötyä?   

Kommentit

Olenkountanähnyt, 24. maaliskuu 2017 1:26

Itse olen luullut että sanonta tulee siitä että turun prinkkalan sisäpihalla on aikoinaan olut poliisiasema ja sanonta 'päin prinkkalaa' tulee siitä miten asiat on mennyt niin kömpelösti että joutuu poliisin kanssa tekemisiin..

Helluby, 2. elokuu 2016 14:57

Ap. kertomus kuullostaa sinänsä oudolta, ettei Brinkkalan ( Turussa talon nimi kirjoitetaan myös B:llä, koska on erisnimi) talolla ole muuria, aitaa, tms. seinä kylläkin. Tuskin on myöskään kukaan maaherran vieraista itse ohjastanut, vaan ajuri, eikä kuullosta uskottavalta, että ko. talon pienellä sisäpihalla olisi pidetty suurten juhlien kaikkien vieraiden hevosia ja kärryjä, jo pelkkä urean ja lannan määrä olisi ollut rajoittava tekijä.

Veikko, 22. huhtikuu 2012 10:15

Itse kuulin -70 luvulla seuraavan version: Kakskerran kirkolta lähtevä tie viettää loivasti alaspäin. Prinkkalan kartanon hevostallin kohdalla tie kääntyy jyrkästi 90 astetta vasemmalle. Aikoinaan ihmisten oli käytännössä pakko sosiaalisen paineen vuoksi käydä kirkossa sunnuntaisin. Viinanpoltto kotona oli aiemmin yleistä Suomessa – kolmeen otteeseen jopa täysin laillista! Työviikon jälkeen lauantaina käytiin saunassa ja siellä tuli sitten kallisteltua myös kotipolttoista. Seuraavana aamuna sitä oltiin sitten tietenkin käytännössä edelleen kännissä. Oloa lievennettiin kirkonmenojen aikana salaa ”taskuraamatusta” otetuilla ryypyillä. Kirkosta lähtien isännät olivatkin useasti taas iloisessa nousuhumalassa. Kirkon pihassa palvelusmenojen jälkeen sitten vertailtiin hevosia ja kehuttiin tietenkin oman ”menopelin” paremmuutta. Sitähän piti tietenkin sitten lähteä kokeilemaan! Prinkkalan hevostallin kivinen seinä tuli toisinaan yllättäen vastaan ja siinä kärsi tietenkin sitten sekä hevosmies, vaunut että hevonen. Kännisten ja muiden ”toistaitoisten” törppöilystä alettiin sitten yleisesti käyttää nimistä ”päin Prinkkalaa”. Ilmaus tunnetaan jopa murrosikäisten keskuudessa Helsingissä. Kertomuksen todenperäisyydestä minulla ei ole mitään tietoa, mutta hauska ajatella että se voisi olla tottakin..

mummeli, 7. kesäkuu 2011 10:23

Turkulainen ystäväni puolestaan kertoi, että Prinkkalan suvun jokin haara olisi jossain vaiheessa viettänyt hurjaa elämää, jolloin talon omaisuutta paljon tärveltyi ja siitä lähti sanonta "mennä päin prinkkalaa"... - ei tarkistettua tietoa...

Masa, 8. toukokuu 2011 18:35

Itse olen kuullut, että sanonta tulisi armeijan äkseerauksesta. Suomalaiset tollot maajussit eivät erottaneet vasenta ja oikeaa. Sen takia käskettiin 'käännös Prinkkalaan päin'?
Lisää uusi kommentti
*
= Captcha

Onko vastauksessa mielestäsi päivitettävää tai korjattavaa? Lähetä meille palautetta kommentoimalla tätä sivua! Jäitkö kaipaamaan tietoa? Kysy!