Asiakkaille ja ammattilaisille

seuraa
meitä
RSS
Facebook
Twitter
Google+
Vimeo
You Tube
Flickr

Etusivu > Kysy > HakuKysy kirjastonhoitajalta -kysymys

Kysymys

Takaisin
mitä tarkoittaa sana avio?

Vastattu 13.10.2008 10:51:08 (Viimeksi muokattu 13.10.2008 10:51:08)

Kaisa Häkkisen Etymologisen sanakirjan mukaan (2004) avio-sanan alkuperä on kiistanalainen. Sitä on pidetty vanhana germaanisena, lakia tai normia merkitsevänä lainana. Todennäköisemmin avio olisi johdos omaperäisestä ava-vartalosta. Tämän mukaan avioliitto olisi siis avoin, julkinen liitto. Vanhemman Suomen kielen etymologisen sanakirjan ensimmäisessä osassa (1974) avio-sanan germaaninen laina on epävarma. Kirjan mukaan mahdollisesti avio kuuluu ava, avoin jne. sikermään ja on alkuaan merkinnyt avoin, julkinen, laillinen. Häkkisen Etymologisessa sanakirjassa kerrotaan, että avioliitto ensi kertaa on mainittu Maskun Hemmingin virsikirjassa 1605.

Star rating – 78 % (70 kpl)

Oliko tiedosta hyötyä?   

Kommentit

saniainen, 30. marraskuu 2014 20:02

"Avio"-sanan käyttö parisuhteen yhteydessä pitäisi lopettaa. Sitähän käytetään ennen muuta ilmailuun liittyvissä yhteyksissä. Nyt olisi hyvä aika korjata vanhan ajan erehtyväisten kirkonmiesten aikaansaannos. "Aviliitto" -termi olisi kielellisesti oikein ja tekisi selkokielisenä oikeutta parisuhteen avittamisen eli auttamisen pyhälle tarkoitukselle.

2 Mjkm, 29. heinäkuu 2014 12:17

Kaisa Häkkinen kertoo sanan avio alkuperästä, minä en löydä kannanottoa keskustelijoiden esille nostamaan asiaan tasa - arvoisesta liitosta.

74v hetero, 9. tammikuu 2014 13:51

Sanaan avio ei liity sukupuolta, joten persujen ja kritillisten väite, jonka mukaan homo- tai lesboparit eivät saa solmia avioliittoa on yhtä tyhjän kanssa. Hälläkö sitä on väliä, mitä sukupuolta se rakas on.

Tiina, 20. toukokuu 2013 19:06

Miksi avioliittoon pitäisi mitään tiedustella raamatusta, kyseessähän on kahden ihmisen omaisuuden yhdistäminen. "raamatullinen avioliitto" käsitteenäkin on outo, sillä raamatullisina aikoina oli vallalla moniavioisuus joka myös siinäkin kirjassa näkyy. Avioliitto sana kelpaa aivan hyvin parisuhteen viralliseksi nimeksi oli sen osallistujat mitä sukupuolta tahansa.

Tasa-arvo ja ihmisyys kirkon vallankäytön edelle, 5. joulukuu 2011 15:12

Oli kantasana mikä tahansa, ensin oli taloudellinen liitto ja sitten vasta kirkkokunnat omivat sen vallankäyttövälineekseen. Saivathan kirkot usein huomattavia lahjoituksia, kun suvaitsivat siunata liittoon parin, joilla oli maksukykyä tai taustassa jotakin hämärää, jolla voitiin kiristää maa-alueita ja rahaa. Parisuhteen solmiminen olisikin säädettävä yhteiskunnalliseksi instituutioksi, jonka kirkkokunnat voivat halutessaan siunata vaan ei vahvistaa.

Häät, 1. marraskuu 2011 22:13

Viron kielessä avioliitto on abielu eli avuksi eläminen. "Tyyppi" esittää, että Raamattu pitäisi unohtaa. Typerän yksioikoista ja asenteellista! "Minä teen hänelle kumppanin, joka sopii hänen avukseen (1. Moos. 2:16)." Sanan "apu" heikko aste on "avun". "Avittaa" on samaa juurta. Käsittämätöntä, että Kaisa Häkkinen edustaa esimerkiksi tässä sanassa auktoriteettia! Avioliitto on yksinkertaisesti avun liitto. Ei siihen germaanista juridiikkaa selitysperusteiksi tarvita!

Tyyppi, 15. lokakuu 2010 19:28

Etymo: voipi olla miten vaan. Eiköhän raamatusta löydy lainata joka kohtaan jotaan. Mut toi Avoin Julkinen Liitto kuulostaa kyl järkevimmältä. Unohtakaa jo se raamattu ja sen väkinäiset liitokset erinäisiin asioihin.

Etymo, 30. elokuu 2010 12:22

Olisiko mahdollista että avio tulisi suomen vanhasta verbistä avittaa. Olihan Eeva luotu miehelle luomiskertomuksesa nimen omaan avuksi?
Lisää uusi kommentti
*
= Captcha

Onko vastauksessa mielestäsi päivitettävää tai korjattavaa? Lähetä meille palautetta kommentoimalla tätä sivua! Jäitkö kaipaamaan tietoa? Kysy!