Asiakkaille ja ammattilaisille

seuraa
meitä
RSS
Facebook
Twitter
Google+
Vimeo
You Tube
Flickr

Etusivu > Kysy > HakuKysy kirjastonhoitajalta -kysymys

Kysymys

Takaisin
Mitä kappaletta mahtaa Alikersantti Hietanen hoilata Tuntematon Sotilas -elokuvan alkupäässä, paloaukealla? Meneen näin: "... ja polle, polle, polle, älä aisalles kaki, sillä huomenna on markkinapäivä.."

Vastattu 31.10.2008 11:49:38 (Viimeksi muokattu 31.10.2008 11:49:38)

Kyseessä ei taida olla mikään "oikea" laulu. Tuntematon sotilas -kirjassa kohta menee näin:
"Sitten hän veti raitista ilmaa keuhkonsa täyteen, aivan kuin tuulettaakseen itsestään turhan mietiskelyn, ja alkoi laulaa. Hän keräsi sanoja yhteen, miten sattui muistamaan, ja teki itse säveltä sitä mukaa kuin laulu eteni:
Ikkunasta katselin kun höyrylaiva seilaa
Aurajoen siliätä pintaa.
Sano hei hei juu vai seilailee
tuota Aurajoen siliätä pintaa.
Ja polle polle polle älä aisalles kaki
sillä huomenna on markkinapäivä.
Hili rimpsis jolkuta hiljalleen
vai huomenna markkinapäivä."

Edvin Laineen versioon Tuntemattomasta sotilaasta on musiikin säveltänyt Ahti Sonninen, lukuunottamatta tietenkin Sibeliuksen Finlandiaa. Hän on ehkä sitten kehitellyt sävelen kirjassa olleisiin sanoihin.

Star rating – 94 % (55 kpl)

Oliko tiedosta hyötyä?   

Kommentit

Haake, 7. huhtikuu 2017 20:33

"Hurjan pojan koti" on hieno laulu, joka säveleltään ja sanoiltaan on vanhaa tuntematonta perua trad., eli tekijää tai tekijöitä ei nimeltä tiedetä. Ennen Tapio Rautavaaraa kappaleen on levyttänyt paremmin näyttelijänä tunnetuksi tullut Aarne Salonen, joka näyttelijän työn rinnalla lauloi ja levytti iskelmiä Dallapén ja Columbus-orkesterin solistina ja niiden lisäksi myös työväenlauluja, joista "Köyhälistön marssi" lienee tunnetuin. Harri Saksala ja Tommi Läntinen ovat levyttäneet myös tämän laulun ja nyt kun tarkistin niin tilastojen mukaan näköjään myös Saana Noora, joka allekirjoittaneelle ei valitettavasti kerro mitään. Mutta näin se menee: "Hurjan pojan koti se on rakennettu paikalle niin ihanalle, Aurajoen rannalle, kalliolle vankalle vuorelle niin korkealle Koti siell' on rikkaille, köyhille, koti maailman kulkureille, Ovet siell' on raudasta, ja ikkunass' on kalterit ja näköala kaupungille Ikkunasta katselin, kun höyrylaivat seilaa Aurajoen sileätä pintaa. Vaikka hurja luontokin, niin suru tahtoo sentään saada sijaa rintaan Iltasella istuissani muistui mieleheni tuo eletty mun elämäni. Surevainen isä, äiti, heilakin niin fiini, ja entiset mun ystäväni Moni siellä vanhenee ja hiukset päässä harmenee, ja mieliala himmentyypi. Vaan kun koittaa vapaus, tuo kevätpäivän sulous, niin mieliala uudistuupi."

LK Turkulaine, 30. huhtikuu 2015 19:36

Näin taitaa olla. Ikkuna, johon laulussa viitataan, on nimittäin Kakolan sellin ikkuna.

20. joulukuu 2009 22:42

"Ikkunasta katselin, kun höyrylaivat seilaa Aurajoen sileätä pintaa." taitaa olla Hurjan pojan koti -nimisen laulun kolmossäkeistöstä?
Lisää uusi kommentti
*
= Captcha

Onko vastauksessa mielestäsi päivitettävää tai korjattavaa? Lähetä meille palautetta kommentoimalla tätä sivua! Jäitkö kaipaamaan tietoa? Kysy!