Asiakkaille ja ammattilaisille

Esipuhe

Vuonna 1995 ensimmäisen kerran ilmestynyt ohjeluettelo musiikkiin liittyvien henkilö- ja yhteisönimien nimenmuodoista on kymmenessä vuodessa edennyt neljänteen vaiheeseensa. Kahden painetun laitoksen jälkeen valmistettu HTML-pohjainen verkkoversio ehti palvella käyttäjiä muutaman vuoden ajan ennen kuin moderniin tietokantatekniikkaan perustuva versio tuli mahdolliseksi. Samalla palvelu siirtyi Suomen musiikkikirjastoyhdistyksen sivuilta Kirjastot.fi-palvelun yhteyteen.

Tietokantamuodolla on haluttu ratkaista ohjeen päivittämiseen ja erikoismerkkien esittämiseen liittyvät ongelmat. Uskomme myös, että tässä uudessa muodossa luettelo on aiempaa helppokäyttöisempi, vaikka itse asia ei olekaan miksikään muuttunut. Palautteen voi myös lähettää nyt niin helposti, ettei ainakaan siitä pitäisi olla enää kiinni. Kaikki ehdotukset uusiksi nimiksi ovat erittäin tervetulleita.

Hankalat musiikkinimet on vuosien mittaan rakentunut kymmenien musiikkikirjastoihmisten pohdintojen ja Luumu-ryhmän ratkaisujen varassa. Toivomme teknisesti modernimman käyttöliittymän edistävän ohjeluettelon varsinaista tarkoitusta eli musiikkiin liittyvän tiedonhaun auttamista kaikissa suomalaisissa musiikkikirjastoissa.

Helsingin Viikissä marraskuussa 2005

Heikki Poroila
toimittaja