Asiakkaille ja ammattilaisille

seuraa
meitä
RSS
Facebook
Twitter
Google+
Vimeo
You Tube
Flickr

Etusivu > Kysy > HakuKysy kirjastonhoitajalta -kysymys

Kysymys

Takaisin
Hei, kirja pituus on Wikipedian mukaan 25 arkkia. Kuinka montaa A4-arkkia tämä tarkoittaa ja kuinka montaa merkkiä? Kuinka paljon tekstiä pitää olla kasassa ennen kuin se täyttää kirjan pituuden.

Vastattu 23.10.2008 12:32:52 (Viimeksi muokattu 24.10.2008 8:33:37)

Wikipedian mukaan kappalemittana kirja tarkoittaa 25 arkkia paperia. Kielitoimiston sanakirja määrittelee käsitteen myös mittana: kirja - paperimäärän mittana 25 arkkia. Edelleen Kielitoimisto määrittelee kirjan (paksuhkoksi) nidokseksi paperiarkkeja, joissa on tav. painettua tekstiä, kuvia t. molempia.

Kirjan määrittely voi olla moninaista. Kirjaksi nimitettävän painotuotteen minimikooksi on usein määritelty 48 sivua. Unescon määritelmä kirjalle (erotuksena sarjajulkaisuista) on: vähintään 48-sivuinen monografia.

Merkkien määrästä ei löytynyt tietoa. Todettakoon, että esimerkiksi lasten kuvakirjoissa ja runokirjoissa merkkien määrä näyttää olevan vähäinenkin.

Lähteet:
Kirjallisuuden sanakirja / Yrjö Hosiaisluoma
Kirja 2010 : kirja-alan kehitystrendit
Graafinen tietokirja
MOT Kielitoimiston sanakirja
Tilastokeskuksen tuotekuokitus, kirjat http://www.stat.fi/meta/luoki...211.html

Star rating – 100 % (30 kpl)

Oliko tiedosta hyötyä?   

Kommentit

sanoja, 30. lokakuu 2008 11:45

Lisää vanhoja mittayksikköjä: http://fi.wikipedia.org/wiki/Kappalemitat

24. lokakuu 2008 8:30

Suomen kielessä on harhaanjohtavasti kaksi eri kirja-sanaa, vrt. engl. quire (kappalemitta, ts. montako arkkia koosta riippumatta) ja book (esine). Kappalemittoja on myös "riisi", ei tarkoita riisiryyniä tai riisi-kasvia.

23. lokakuu 2008 14:38

Lisäys asiasanoihin: mittayksiköt
Lisää uusi kommentti
*
= Captcha

Onko vastauksessa mielestäsi päivitettävää tai korjattavaa? Lähetä meille palautetta kommentoimalla tätä sivua! Jäitkö kaipaamaan tietoa? Kysy!