Onko Helsingin kaupunginkirjastolla jokin erikoinen syy, miksi asiakaskoneilla ei saa katsoa elokuvia tai kuunnella musiikkia? Loukkaavatko em. toiminnat…

Kysytty
20.4.2016

Onko Helsingin kaupunginkirjastolla jokin erikoinen syy, miksi asiakaskoneilla ei saa katsoa elokuvia tai kuunnella musiikkia? Loukkaavatko em. toiminnat jonkun vakaumusta tai uskonnollisia periaatteita?

Toisaalta ihmettelen myös, miksi kirjastosta voi lainata jalkapallon, ompelukoneen ja muita esineitä, jota eivät luontevasti yhdisty KIRJOJEN lainaamiseen tai kirjaston (aikaisempaan?) kansansivistämispyrkimyksiin.

Vastaus

Vastattu
21.4.2016
Päivitetty
21.4.2016

Kysyin asiaa tietotekniikkaosastolta, ja sieltä kerrottiin, että syy DVD-elokuvien katsomisen ja CD-musiikin kuuntelun estämiseen asiakaskoneilla on puhtaasti tekninen. Tämänhetkinen asiakastietokonejärjestelmä kierrättää tuollaisen aineiston palvelimen kautta, ja video- tai CD-data on kooltaan niin suurta, että palvelin ei välttämättä jaksaisi pyörittää niitä tai ainakin palvelimen toiminta voisi hidastua. Nykyisellä järjestelmällä data kulkee välttämättä palvelimen kautta.

Kirjasto ei ole enää yksinomaan kirjojen paikka, vaikka toki nekin ovat useimmissa kirjastoissa tärkeässä roolissa. Myöskään sivistys ei ole Helsingin kaupunginkirjaston ainoa arvo vaan niitä on useita muitakin. Visio, toiminta-ajatus ja arvot löytyvät osoitteesta http://www.hel.fi/www/kirjasto/fi/tietoa/Organisaatio+ja+strategia/.

Toiminta-ajatuksessa urheiluvälineet ja ompelukoneen voi nähdä osana oppimismahdollisuuksia: vaikka ihmisellä ei olisi varaa ostaa urheiluvälinettä tai ompelukonetta, hän voi lainata sellaista kirjastosta ja opetella jalkapalloa tai ompelemaan koneella. Kaipa sen voisi myös sivistykseksi laskea. Toki tuo lainaaminen tasaa lisäksi ihmisten mahdollisuuksia, kun ompelukoneen käyttö ei ole rahasta kiinni. Esineiden lainaaminen on myös vastuullista ja ympäristöystävällistä siinä mielessä, että samaa esinettä voi käyttää moni ihminen ja siten saada enemmän käyttöä kuin vain yhdellä omistajalla.

Lainattavien esineiden hankkiminen on kirjaston budjetissa häviävän pieni menoerä. Kirjoihin on siis kyllä jatkossakin rahaa, kunhan vain niitä lainataan ahkerasti. Lisäksi urheilutarvikkeet taitavat olla Helsingin kaupunginkirjastossa suureksi osaksi liikuntaviraston omistamia. Kirjasto vain toimii niiden välittäjänä asiakkaille. Siinä toteutuu kirjaston pyrkimys tehdä yhteistyötä yli virastorajojen.

4 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Eikö kirjastotiloissa kuitenkin aina kannattaisi olla ainakin joku kone tai laite jolla kävijä voisi soittaa cd/dvd-levyjä paikan päällä? Ehkä kaikilla ei esimerkiksi ole tarvittavia laitteita kotonaan.

Lisäystä ja tarkennusta vielä tähän elokuvien katselu -asiaan:

Kysyttyäni asiasta erikseen tässä palvelussa ja tekijänoikeus.fi-sivuilla sain vastauksen, että elokuvia EI SAA katsoa yleisen kirjaston tarjoamilla välineillä ellei katseltaville elokuville ole hankittu esitysoikeuksia (lainausoikeudet eivät riitä). Elokuvan katseleminen kirjaston välineillä tulkitaan Suomessa julkiseksi palveluksi (esittämiseksi), johon tarvitaan lupa tekijänoikeuksien haltijoilta. Näin myös siinä tapauksessa, että elokuvaa katseltaisiin suljetussa tilassa "yksityisesti". Syy dvd-elokuvien katsomiskieltoon ei siis olisi ainoastaan tekninen vaan myös tekijänoikeudellinen.

Varmaankin tämän takia yleisissä kirjastoissa harvemmin on "elokuvahuoneita", joihin voisi mennä katselemaan hyllystä ottamiaan dvd-elokuvia. Olemassaolevia av-tiloja markkinoidaan pikemminkin pelihuoneina, sillä konsolipelejä voidaan pelata kirjaston välineillä. Musiikin kuuntelu on myös sallittua, koska ilmeisesti kirjastoilla yleensä on siihen oikeuttavat lisenssit tekijänoikeusjärjestöiltä.

Jostain syystä kysymykseni ja siihen saamani vastaus ei ole enää tässä palvelussa julkisesti näytillä. Kirjoitin vastauksen tähän nyt siltä varalta, että jotakuta toistakin tämä katselukielto vielä ihmetyttää. Suoraa vastausta juuri tähän asiaan ei oikein muualta internetistä löydy, ja vastaus muutenkin perustuu laintulkintaan eikä lakitekstiin itsessään.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.