Asiakkaille ja ammattilaisille

seuraa
meitä
RSS
Facebook
Twitter
Google+
Vimeo
You Tube
Flickr

Etusivu > Kysy > HakuKysy kirjastonhoitajalta -kysymys

Kysymys

Takaisin
Hei, minua kiinnostaisi lukea lisää siitä, miten kollektiiveja/jaettuja luovia tiloja pystyy luomaan tai fasilitoimaan. Monesti kirjallisuudessa törmää "kollektiivin" (esim. taiteilija-) käsitteeseen. En ole täysin varma, mitä se käytännössä tarkoittaa eikä sille välttämättä selkeää määritelmää edes ole. Esimerkiksi taiteen tapauksessa se tuntuu tarkoittavan ryhmää ihmisiä, jotka kokoontuvat samaan tilaan (yleensä fyysiseen, mutta miksei nettiinkin) tekemään taidetta. Monesti tämä tapahtuu jonkin löyhän ajatusmaailman puitteissa. Toisaalta esimerkiksi Benjamin Franklinin elämäkerrassa hän puhuu perustamastaan Junto-kerhosta, jossa väitellään kiinnostavista ja ajankohtaisista aiheista ja luetaan monenlaista kirjallisuutta. Kollektiivi tuntuu käsitteenä löyhemmältä kuin "yhteistyöprojekti" tai (musiikin tapauksessa) "yhtye", mutta kuitenkin jollain tavalla järjestelmälliseltä kokonaisuudelta. Minua kiinnostaisikin käytännön näkökulma aiheeseen: miten itse voisin esimerkiksi perustaa kollektiivin? Millainen fyysinen tila on tarpeen (jos on)? Mikä rooli kollektiivilla ylipäätään on ihmisten yhteen saattamisessa? Miten kollektiivissa voi ottaa huomioon kunkin yksittäiset kyvykkyydet, samalla kuitenkin tarjoten jotain, mitä yksin tekeminen ei välttämättä pysty tarjoamaan? Kuinka paljon kollektiivi on ryhmätyötä ja kuinka paljon otollisen alustan tarjoamista yksilötyölle ja ryhmäytymiselle? Yksiselitteistä vastausta ei kirjallisuudesta varmastikaan löydy. Olisi kuitenkin hienoa perehtyä asiaan tavalla tai toisella, oli se sitten esimerkkitapauksiin (esim. olemassaoleviin kollektiiveihin) perehtyminen tai ryhmädynamiikasta ja ryhmän muodostumisesta laajemmin lukeminen. Toivottavasti pystytte avittamaan näinkin löyhästi muotoillun pyynnön kanssa!

Vastattu 29.8.2017 12:53:33 (Viimeksi muokattu 29.8.2017 12:53:33)

Sanana kollektiivi tarkoittaa Kielitoimiston sanakirjan mukaan kollektivismin periaatteiden mukaan järjestettyä (työ)yhteisöä (tai kielitieteessä ryhmäsanaa). Kollektivismin sanakirja taas määrittelee näin: yhteisön merkitystä tähdentävä, vars. tuotantovälineiden yhteisomistusta kannattava taloudellinen ja pol. aatesuunta.

https://www.kielitoimistonsanakirja.fi/

Valmiita vastauksia en kysymyksiisi löytänyt, mutta kollektiivisesta toiminnasta löytyy kirjoja. Esim. nämä kirjat löytyvät pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastoista (http://www.helmet.fi/fi-FI):

- Joukkojen viisaus: miksi monet ovat viisaampia kuin harvat / James Surowiecki
- Infotopia: how many minds produce knowledge / Cass R. Sunstein
- Kollektiivinen asiantuntijuus / toimittanut Jaana Parviainen
- Kaikkien aivot käyttöön / Sirkku Heinonen, Rea Klingberg, Päivi Pentti

Sinulle voisi olla hyötyä myös Miina Väisäsen opinnäytetyöstä Kollektiivinen luovuus hajautuneessa tiimissä (Pro gradu -tutkielma: Jyväskylän yliopisto, kasvatustieteiden laitos, aikuiskasvatus, 2015), joka on luettavissa myös verkossa:

https://jyx.jyu.fi/dspace/bit...quence=1

Myös tämä Pienyrityskeskuksen julkaisema kirja voisi kiinnostaa: Casebook: tarinoita luovasta taloudesta / toimittaneet Silja Suntola, Kristine Matilainen & Inka Reijonen (2015). Sekin on luettavissa myös verkossa:

http://pienyrityskeskus.aalto...rkko.pdf

Star rating – 0 % (0 kpl)

Oliko tiedosta hyötyä?   

Kommentit

(Ei kommentteja)
Lisää uusi kommentti
*
= Captcha

Onko vastauksessa mielestäsi päivitettävää tai korjattavaa? Lähetä meille palautetta kommentoimalla tätä sivua! Jäitkö kaipaamaan tietoa? Kysy!