Asiakkaille ja ammattilaisille

seuraa
meitä
RSS
Facebook
Twitter
Google+
Vimeo
You Tube
Flickr

Etusivu > Kysy > HakuKysy kirjastonhoitajalta -kysymys

Kysymys

Takaisin
Hei, löytyykö jostain ulkomaisia ja kotimaisia runohakemistoja? Jos tietää esim. virkkeen jostakin runosta, mutta ei tiedä kokoelmaa tai tekijää?

Vastattu 10.5.2017 16:35:20 (Viimeksi muokattu 10.5.2017 16:35:20)

Valitettavasti tuollaisia runohakemistoja ei tietääkseni ole olemassa. Hakemiston tekeminen olisi ongelmallista jo tekijänoikeudellisista syistä: runot ovat teoksia, joiden osienkin julkaisemiseen tarvitaan tekijän lupa, jollei kyse ole lain sallimasta sitaatista tai jolleivat runon tekijänoikeudet ole jo vanhenneet.

Kenties paras keino etsiä runoa, jonka nimeä, tekijää tai ilmestymispaikkaa ei tiedä, on kirjoittaa siitä pieni osa Googleen ja katsoa, olisiko sitä mainittu missään Internetissä. Etenkin vanhempaa runoutta on digitoitu nettiin, ja Google-haku saattaa antaa siitä osuman. Uudempaa runoutta taas ei ole ainakaan laillisesti yhtä suuressa määrin tarjolla Internetissä, mutta joskus säkeitä on saatettu mainita keskusteluissa tai sitaattina muissa teksteissä.

Jos suomeksi käännetyn runon alkusanat ovat tiedossa, Lahden kaupunginkirjaston runotietokanta osoitteessa http://runotietokanta.kaupung...lahti.fi on oikein hyvä apuväline. Valitettavasti vain sinnekään ei voi tekijänoikeudellisista syistä tallentaa kokonaisia runoja. Tietokanta ei myöskään ole täydellinen eikä kattava.

Runoja voi lisäksi kysellä tämän Kysy kirjastonhoitajalta -palvelun kautta. Jos runosta on edes jonkinlaisia vihjeitä, me vastaajat voimme kenties käydä läpi potentiaalisia runokirjoja. Meillä on käytössämme koko Suomen laajuinen tietopalvelulista, jonne lähetämme runoja tunnistettaviksi. Koska sitä seuraa iso joukko runoja lukevia kirjastolaisia, joku heistä saattaa tunnistaa kysytyn runon. Mitenkään varmaa se ei toki ole, ja osa kysytyistä runoista jää selvittämättä.

Star rating – 0 % (0 kpl)

Oliko tiedosta hyötyä?   

Kommentit

(Ei kommentteja)
Lisää uusi kommentti
*
= Captcha

Onko vastauksessa mielestäsi päivitettävää tai korjattavaa? Lähetä meille palautetta kommentoimalla tätä sivua! Jäitkö kaipaamaan tietoa? Kysy!